ÜDVÖZÖLJÜK

A vendégház Hajdú-Bihar megyében található Pocsaj községben. Pocsaj 2800 lakosú nagyközség Hajdú-Bihar megyében. Debrecentől 32 km-re, Berettyóújfalutól 27 km-re a román határ mellet fekszik. Első említése 1291-ből maradt ránk. Itt, az Ér és Berettyó folyókon keresztül vezetett a Debrecent és Nagyváradot összekötő fontos kereskedelmi és hadiút. A híd fontosságát jelzi, hogy a község címerében is szerepel.


Vendégházunk a 1970-es években épült szolgálati lakás céljából majd később állatorvosi rendelő lett, ezután hosszú évekig üresen állt. 2002 nyarán tulajdonunkba került a mellette lévő telekkel és házzal együtt, mely nagyon rossz állapotban volt ezért kénytelen voltam lebontani és a helyét befüvesíteni. A vendégház épülete sem volt túl jó állapotban, hosszas fáradozás útján érte el a jelenlegi szintet. Ám a befektetett munka nem volt hiába való, mert már 2003-ban fogadni tudtuk az első vendégeket a megnyitó alkalmából. Kisseb-nagyobb újítások az óta is vannak. Egyik ilyen a 2005-ben épült kemence mely a vendégek étkeztetésére szolgál. A kemencét egy öreg bácsi készítette a pocsaji hagyományok szerint. Következő lépésként egy az épülethez illő előtetőt formáltunk.

Céljaink között szerepel a falusi turizmus meghonosítása, a helytörténeti kutatások végzése, a régi szokások és hagyományok felelevenítése, megőrzése és továbbadása az utókor számára

Minden kedves vendéget szertetettel várunk a mi kis falusi vendégházunkba.

Üdvözlettel:
Balázs Mihály