A KÖRNYÉK

Pocsaj jellegzetes bihari település, kerítésbe épített górékkal, csűrökkel, zegzugos utcákkal.
  

A település nevezetességei:
Az 1801-ben épült református templom műemlék jellegű, 550 üllőhely van benne, 10 regiszteres orgonája 1909-ben készült.
Görög katolikus templomunk 1700 körül épült, Szent Mihály és Gábor főangyalok emlékére szentelték fel. Freskók, szekkók díszítik a mennyezetét. Színes ablakai a szentek életét ábrázolják.
A Lányvár i.e. 1000 körüli bronzkori építmény. Vele szemben a Hídközi vár (Földvár) a népvándorlás korából származik. Ép formájával ritkaságnak számít. A Rákóczi várkastély: a várőrség feladata a Berettyó és Ér hídjának, mint fontos átkelő és vámszedő helynek a védelme volt. Ezt az utcát azóta is Bástyának vagy Vámnak nevezik az idősebbek. A vár helyét most egy nagy domb és alatta egy háromágú pince jelzi.

Természeti értékek, állat- és növényvilág:
Igen értékes a láp puhatestű- és hüllőfaunája. Madarak közül a nádasokban fészkelő barna réti héja, a közelben lakó réti héja, a löszfalak madara a gyurgyalag, valamint a vonuláskor idelátogató ragadozó madarak a legfontosabbak. Szép panorámában gyönyörködhetnek a Kopasz-dombra felkapaszkodó turisták. Tiszta időben szép látványt nyújt az Ér völgye és a bihari hegyek présházakkal tarkított oldala. A hozzánk ellátogató természetbarátok a község és környezetének megismerésével maradandó élményekkel fognak gazdagodni.

MÚLTUNK ŐRZŐI:
Pocsaj környéke legjellemzőbb halmainak, földvárainak ismertetője